2008. február 17., vasárnap

A szerelem jegyében!

Szeretni Tehozzád szegődtem...


Szerelem... Mennyi mindent juttat eszünkbe ez a szó. Nincs még egy olyan emberi érzés, ami ennyire nehezen megragadható. A szerelem vágyódás a teljes egybeolvadásra egyetlen másik személlyel.


A szerelem egyike a legintenzívebb emberi érzelmeknek, és ez az érzés az, amelyre a legtöbb ember a leginkább vágyik. Tudjuk, hogy a szerelem nevében az emberek hazudtak, csaltak, loptak, és még öltek is. Ennek ellenére senki sincs, aki pontosan tudná, valójában, mi is ez az érzelem. A szerelmet nagyon sokan próbálták megérteni, így költők, filozófusok, írók és pszichológusok. Ez az érzelem legalább olyan nehezen megfogható, mint amilyen központi szerepet játszik csaknem mindannyiunk életében.
Sokan és sokszor igyekeztek meghatározni, definícióba sűríteni a szerelem fogalmát.


A szerelem három összetevőből áll: vonzódás, gondoskodás és intimitás.


A "vonzódás" azt a hatalmas vágyat jelenti, amely arra irányul, hogy a másik közelében legyünk, fizikai kapcsolatba lépjünk, értékeljenek minket, törődjenek velünk.

A "gondoskodás" az a hajlandóság, hogy feláldozzuk magunkat a másikért.

Az "intimitás" két egyén egyesülése és szoros kapcsolata.

"Vak szerelemről" beszélhetünk, ha magas a szenvedély és elköteleződés szintje a kapcsolatban, de az intimitás alacsony.

"Társszerelemről" magas intimitás- és elkötelezettségszint, és alacsony szenvedély mellett beszélhetünk.

"Üres a szerelem" ha magas ugyan az elkötelezettség, de az intimitás és szenvedély hiányzik.
A "romantikus szerelemben" megvan ugyan a magas intimitás és szenvedély, de nélkülözi az elköteleződést.

A "fellobbanó szerelemben" pedig csak szenvedéllyel találkozunk, mert hiányzik az intimitás és elköteleződés.


"A szerelem belefeledkezés a másik emberbe: Mélyről fakadó vágy arra, hogy a szeretett személlyel együtt legyünk. Tökéletlennek érezzük magunkat, ha nélküle vagyunk. Gyakran gondolunk a szeretett személyre függetlenül attól, hogy vele vagyunk vagy nélküle. Az elválás gyakran valódi kétségbeesést okoz, de előfordulhat az is, hogy fájdalmasan előrevetítjük az újra találkozást. Úgy képzeljük, hogy a találkozás eufóriás extázist vagy belső békét és kielégülést hoz."

Nincsenek megjegyzések: